Vorige pagina

Een van de pijnlijkste planten ter wereld is vanaf 21 februari ook in de tentoonstelling GIF! van Naturalis te bewonderen.
Op 21 februari wordt in de tentoonstelling GIF! een extreem pijnlijke plant geplaatst: de gympie gympie (Dendrocnide moroides). De plant, die wordt geleend van de Hortus botanicus Leiden, wordt getoond in de tentoonstelling die draait om het nut en de noodzaak van gif in de natuur.

De Gympie gympieplant is familie van de brandnetel en groeit in Australië en Azië. Net als de brandnetel komt het gif bij aanraking uit kleine haartjes. Dit gif bezorgt mensen helse pijn. Het is honderd keer pijnlijker dan brandnetelgif en kan indirect zelfs dodelijk zijn. Toch eten sommige Australische dieren de plant zonder problemen. Hoe dat kan, moeten onderzoekers nog ontdekken.

Kas-chef Rogier van Vugt van Hortus botanicus Leiden geeft deze woensdagmiddag van 14.30 tot 15.00 uur bij Naturalis een flitscollege over de gympie gympieplant. Dit flitscollege is voor iedereen toegankelijk. Uiteraard kan de plant vanaf dan ook uitgebreid bewonderd worden. De plant krijgt een plekje in de verzorgingsruimte van dierverzorger Guillem Limia Russell, veilig achter glas.

Tentoonstelling GIF!

Slangen, spinnen en kikkers: bij GIF! in Naturalis zijn tientallen levende, giftige dieren en planten te zien. In de tentoonstelling GIF! ontdekken bezoekers waarom sommige dieren en planten giftig zijn en hoe gif werkt. Naturalis-onderzoeker dr. Freek Vonk en zijn collega-onderzoekers van Naturalis vertellen door middel van filmpjes en opdrachten bezoekers meer over het nut en de noodzaak van onderzoek naar gif.

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert Naturalis in de tentoonstelling GIF! extra activiteiten. Bij de activiteit Kijk en teken zoeken bezoekers een bijzonder collectie-item uit, leggen deze onder de vergroter en tekenen het zo precies mogelijk na. Net als echte onderzoekers. Met het familiespeurspel ontdekken bezoekers door middel van allerlei opdrachten nog meer over de giftige dieren en planten uit de tentoonstelling. Tevens zijn er ‘giftige’ demonstraties over het mysterie van de peper, de werking van gif en de tafelmanieren van een gifslang.

 

Bij ons leer je de wereld kennen