Vorige pagina

Even geleden was Rob van Es bij ons op bezoek. Samen met kaschef Rogier verzamelde hij materiaal van onze pijnlijkste plant, de Gympie gympie. Materiaal, waarvoor? Dat zit zo. Rob is voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Microscopie en beeldend kunstenaar. Plantaardig materiaal legt hij onder zijn microscoop en tovert dit vervolgens om tot prachtige preparaten, die honderden keren vergroot haast abstracte kunstwerken lijken.

Gympie gympie onder de microscoop
Gympie gympie onder de microscoop
Gympie gympie onder de microscoop

Want onze Gympie gympie mag dan misschien wel de meest gevreesde plant van Nederland zijn, maar volgens Rob zit echte schoonheid van binnen. Hierboven zijn enkele voorbeelden van de resultaten. 

Kaschef Rogier merkt op: ‘Mooi! Je ziet dat de haren zijn gemaakt om af te breken.’
Benieuwd geworden? Rob van Es is met zijn apparatuur aanwezig op alle Science café’s, waar steeds toepasselijke planten onder te zien zullen zijn. Zie de Hortus agenda voor de verschillende data. Ook geeft hij op 4 juli 's avonds een lezing over wat voor schoonheid er onder de microscoop te ontdekken valt en kunt u op 29 augustus 's avonds tijdens een workshop zelf door een microscoop kijken (schrijf u tijdig in!). 
 

Bij ons leer je de wereld kennen