Vorige pagina

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers.
Uitgever KNNV ontwikkelde in samenwerking met Hortus botancius Leiden een gids over stoepplantjes. Met de zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen.

Juist omdat ze spontaan gekomen zijn, zijn stoepplantjes duurzaam. Ze kunnen tegen het stadsklimaat, ze gedijen goed bij klimaatsveranderingen. Ze vragen geen kostbaar onderhoud, je hoeft ze geen water te geven en niet tegen ongedierte te bespuiten. Ze bieden voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.

“Wat maakt stoepplantjes spotten zo leuk? De magie van stoepplantjes is dat ze juist niét ‘bijzonder’ zijn, totdat je op gaat letten hoeveel het er zijn en wat hun stille waarde is."

'Minigids Stoepplantjes' is ideaal voor beginners: voor een wandeling door de stad of je wijk. Met deze zoekkaart kun je 52 soorten stoepplantjes op naam brengen. In de stad groeien er heel veel meer. Wat er precies staat, verschilt per plek, plaats en regio.

Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Gesticht in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus hét groene hart van Leiden. De Leidse Hortus maakt met het citizen science project 'Stoepplantjes' meer mensen enthousiast voor wilde planten in Nederland. Samen ontdekken we wat er vlakbij huis op de stoep groeit en wat aan die planten te ontdekken is: dat er soorten bijkomen en verdwijnen, dat het overal in het land maar ook binnen een dorp of stad van plek tot plek verschilt. Op www.stoepplantjes.nl meer over de activiteiten, van stoepplantjesposter en botanisch stoepkrijten tot onderzoek.

Titel Minigids Stoepplantjes - 52 stoepplanten herkennen

Auteur Hortus botanicus Leiden; sleutel Annemarie Broersma, illustraties Nienke Beets e.a.

Uitgever KNNV Uitgeverij in samenwerking met Hortus botanicus Leiden

Uitvoering 10 x 21 cm, uitvouwkaart, full colour

ISBN 9789050117517

Prijs € 6,95

Tags plantengids, stoepplanten, stoepplantjes, planten herkennen, planten determineren, onkruiden, wilde planten, botanie, floristiek, Nederland bloeit, stadsflora, flora, stadsnatuur, natuur in de stad, stadsplanten, botanisch stoepkrijten, biodiversiteit, stadsklimaaat,#streetgreenery, #morethanweeds #groenomtedoen #hortusleiden 

Verkrijgbaar in de boekhandel en https://knnvuitgeverij.nl/artikel/minigids-stoepplantjes.html

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)
Meer over de inhoud van de gids e.d.
Neem contact op met Hanneke Jelles, hoofd educatie Hortus botanicus Leiden, Telefoon: 06  26160377, email:j.d.jelles@hortus.leidenuniv.nl

Wat maakt stoepplantjes spotten zo leuk? >> Lees het interview met Mathilde Simons  (medewerker educatie Hortus botanicus Leiden)

Bij ons leer je de wereld kennen