Vorige pagina

Komend voorjaar kunnen Leidenaren kans maken op een bodemonderzoek tijdens het citizen science onderzoek 'Tulpenmanie'. Met het project Tulpenmanie willen DNA onderzoek Leonie Kaptein en partner Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) (Hogeschool Leiden) meer te weten komen over de biodiversiteit in tuin- en potgrond. Hiervoor verkoopt de Hortus een speciale biologische bollenmix met de knalrode Tulipa ‘Masterpeace’. Kopers maken kans op een wetenschappelijke analyse van hun tuin- of potgrond. Wie de gelukkigen zijn, wordt op een bijzondere manier vastgesteld: één van de tulpen uit het zakje is afwijkend van kleur.

Het experiment vindt ook in de Hortus plaats. In de tuin staan vijf kuipjes met grond van de tulpenkweker en vijf kuipjes met Leidse grond, waarin de rode tulpen op 24 november al geplant zijn. Afgelopen zondag, tijdens de Wintermmidag, zijn ook de afwijkende tulpen geplant, zodat deelnemers in het voorjaar kunnen aanschouwen hoe die afwijkende tulp eruit moet komen te zien. Het plantmoment werd bijgewoond door betrokkenen bij het project, waaronder Leonie Kaptein zelf, maar ook trekker van het project bij het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) Arjen Speksnijder, Carla Teune en Theo Houthoff namens de Hortus, kunstenaar Rafael Martig en andere groenfanatici.

Het doel van het Tulpenmanie citizen science onderzoek is het zichtbaar maken van onzichtbare en deels onbekende ondergrondse biodiversiteit. Hoe kom je er achter hoeveel soorten micro-organismen er in een bodem zitten? Dat is lange tijd een groot probleem geweest en een reden waardoor micro-organismen onderbelicht zijn gebleven bij het bepalen van de soortenrijkdom op aarde en het belang van biodiversiteit. Met behulp van metagenomics kan het totale DNA pakket uit een ecosysteem in één test in kaart worden gebracht.

Lees meer over het project op tulpenmanie.org.

Foto's: Simone Both.

Bij ons leer je de wereld kennen