Vorige pagina

Welke verborgen natuur leeft er in onze steden en hoe kunnen we deze organismen benutten? Dat gaat het HiddenBiodiversity-project de komende vier jaar onderzoeken. Het onderzoek ging maandag 26 september van start met een bijeenkomst in de Hortus botanicus.

Dit project opent ‘de black box van verborgen biodiversiteit’, vertelde Hortusprefect en bijzonder hoogleraar botanische tuinen Paul Keßler tijdens zijn openingsspeech. Het HiddenBiodiversity-project focust zich op alle organismen in de stad die deels onzichtbaar zijn of weinig aandacht krijgen. 

Onderzoeker bij Naturalis, Michael Stech, leidt het onderzoek. Het project is in samenwerking met onder andere de Hortus, TU Delft, Vrije Universiteit Amsterdam, en Hogeschool Leiden. Stech: ‘In de stad leven honderden soorten schimmels, korstmossen en andere organismen, maar wat ze doen en hoe je ze kan gebruiken, daar is nog weinig over bekend.’

Voor dit project heeft de Hortus de Gentse promovendus Tim Claerhout aangenomen. Claerhout is verantwoordelijk voor een specifiek onderdeel van het HiddenBiodiversity-project: hij onderzoekt mossen en korstmossen. Hierbij neemt hij mossen en korstmossen onder de loep en bekijkt hij hoe deze bijdragen aan een groenere en klimaatbestendigere stad. 

De voorzitter van het College van Bestuur, Annetje Ottow, was eveneens aanwezig bij de bijeenkomst. Zij attendeerde erop dat het onderzoeksproject mooi aansluit bij het strategisch plan van de universiteit: ‘vernieuwen en verbinden’. ‘Het is een vernieuwend onderzoek, in samenwerking met verschillende partners. Hiermee komt alles waar wij als universiteit voor staan samen.’

Lees hier meer over het project

Bij ons leer je de wereld kennen