Ondanks het turbulente jaar is er genoeg om op terug te blikken. Van de kuipplanten die de afgelopen winter buiten bleven staan, de coronasluiting(en) tot de Colombus tot Mayflowertentoonstelling, er is toch een hoop gebeurd. We hebben de belangrijkste gebeurtenissen van de twaalf maanden van 2020 voor u op een rijtje gezet.
Foto 1: Januari
Bijzonder nieuws in januari 2020: voor het eerst in de geschiedenis van de Hortus bleven de kuipplanten de hele winter buiten staan. Foto: Nienke van Denderen.
Foto 2: Februari
Vanwege vroege bloei begon de voorjaarstentoonstelling 'Fraaie Fritillaria' eerder dan gepland. In het bollenkasje schitterden de Nederlandse kievitsbloem en de zeldzaamste Fritillariasoorten. Ook in een aantal kruiwagens en bloembedden waren verschillende soorten Fritillaria te zien. Foto: Universiteit van Warschau, Krystyna Jędrzejewska-Szmek.
Foto 3: Maart
Op 12 maart moesten alle musea, dus ook de Hortus, de deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Daarom werd de Fritillariatentoonstelling tijdelijk buiten 'betaald gebied' geplaatst, zodat passanten toch nog wat van de voorjaarsbloeiers konden genieten.
Foto 4: April
Vanaf 9 april 2020 was de tentoonstelling 'Van Columbus tot Mayflower, zaden over zee' te bezichtigen. Vanwege de landelijke coronamaatregelen waren de tentoonstellingsborden online te zien. IIllustratie: Joris Smid.
Foto 5: Mei
In mei ging het stoepplantjesproject viraal met de nieuwe trend 'botanisch stoepkrijten'. Foto: Mathilde Simons.
Foto 6: Juni
Na een sluiting van 12 weken mocht de Hortus op 1 juni 2020 weer open. Foto: Simone Both.
Foto 7: Juli
In juli werden de coronamaatregelen in de tuin versoepeld. Het was bijna weer zoals vanouds, behalve dat bezoekers én medewerkers keuze hadden uit twee verschillende looproutes. Foto: Marc de Haan.
Foto 8: Augustus
In juli en augustus streek Sara Vrugt in de Hortus neer voor haar project 'Honderdduizend bomen en een bos van draad'. Twee maanden lang was het borduuratelier geopend en konden vrijwilligers meeborduren aan een bos van honderd vierkante meter. Foto: Mathilde Simons
Foto 9: September
Naast de Tropische Kas groeide in de zomerperiode een strook wede, die in september geoogst werd. Kunstenares Claudy Jongstra gebruikte de verfplanten om textiel te kleuren voor haar tentoonstelling in de Lakenhal. Foto: Simone Both.
Foto 10: Oktober
Een van de kroonstukken van de Mayflowertentoonstelling was de grote Cinderellapompoen, oftewel de Rouge Vif D'etamps, die in een kleine kas in de Groentetuin groeide. De installatie is een kunstwerk van Annelies Dijkman. In oktober werd de pompoen geoogst en maakte Hortuskok Simon er een heerlijke soep van. Foto: Mathilde Simons.
Foto 11: November
Terwijl de Ginkgo zijn prachtige gele jas aantrok, moest de Hortus helaas weer sluiten. Gelukkig was de sluiting van korte duur: na twee weken mocht de tuin weer open. Foto: Guillerme Herrero-Bastos.
Foto 12: December
De Hortus Warme Wintermiddag stond al een tijdje op het programma, maar door de eerdergenoemde coronasluiting kon het coronaproof evenement(je) niet doorgaan. Op 13 december 2020 kon het op de valreep toch georganiseerd worden en het was een zeer prettige middag. Er werd gluhwein geschonken, bezoekers konden Hortusinkopen doen bij kleine kraampjes die her en der in stonden en de tuin was een uurtje langer open. Foto: Mathilde Simons.