Dit najaar ging promovendus Tim Claerhout aan de slag met zijn onderzoek naar korstmossen, in het kader van het HiddenBiodiversity project. 'Verborgen stadsnatuur' is een categorie waaronder korstmossen zich zeker kunnen scharen. Korstmossen vind je overal, maar er gaat niet veel aandacht naar uit. Daar willen wij verandering in brengen. Daarom laten wij graag Tim aan het woord om ons meer te leren over deze interessante organismen. Vandaag heeft Tim het over een nog obscuurder organisme: de korstmosparasiet Illosporiopsis christiansenii.
Korstmossen, ook wel lichenen genaamd, zijn een groep organismen die we dagelijks passeren, maar zelden opmerken. Als zij zich al verwaarloosd voelen, hoe voelen de korstmosparasieten zich dan? Korstmosparasieten zijn schimmels die, zoals de naam doet vermoeden, parasiteren op korstmossen. Parasitisme is een samenlevingsvorm tussen twee verschillende organismen, waarbij de ene een nadeel ondervindt, terwijl de andere hier juist voordeel uit haalt.
Deze parasieten zijn vaak heel klein, moeilijk te herkennen en worden bijgevolg vaak over het hoofd gezien. Door een recente toename aan belangstelling weten we dat er veel meer soorten aan korstmosparasitisme doen dan dat we voordien aannamen. Zo worden elk jaar opnieuw nieuwe soorten beschreven. Sommigen zijn gebonden aan één soort korstmos, terwijl anderen op een heel scala van korstmossen voorkomen, zoals bijvoorbeeld Illosporiopsis christiansenii (zie foto, roze “watjes”). Deze komt zeer algemeen voor op vingermossen (Physcia spp.) en Groot dooiermos (Xanthoria parietina). Wie weet kom jij hem wel eens tegen de volgende keer dat je een korstmos opmerkt.
Foto door Jerzy Opioła, via Wikimedia Commons.