Vorige pagina

De Agave bloeien… en dat is heel bijzonder!

U kunt er niet omheen bij uw volgende bezoek aan Hortus botanicus Leiden: een viertal imposante Agave americana achter de Clusiustuin met een bloemstengel van wel een paar meter hoog. En ze staan allemaal in bloei. Dat is bijzonder want Agave worden al zo’n 60 tot 70 jaar in de Hortus gekweekt en hebben al die tijd nog nooit gebloeid. Maar, dit jaar doen ze dat alle vier dus tegelijk. En dat terwijl in Nederland eigenlijk helemaal geen goed klimaat heerst voor de Agave, maar met deze aanhoudende hitte hebben ze het reuze naar hun zin.

Lees meer

Delegatie van China Academy of Chinese Medicinal Sciences bezoekt Hortus

Maandag 16 juli bracht een delegatie van The China Academy of Chinese Medicinal Sciences (CACMS) uit Beijing een bezoek aan de Hortus botanicus Leiden. Zij werden welkom geheten door Douwe Breimer en Paul Keβler. De delegatie bezocht de Hortus in het kader van kennisuitwisseling en onderzoek. Het CACMS sponsort een gedeelte van de expositie ‘Beter met planten’ in 2019 in de vorm van een bezoekersgidsje en plantenbordjes. Na een vergadering in de Tuinkamer kregen zij een theeproeverij van Marisa Bantjes in de Chinese kruidentuin en een demonstratie van educatieve activiteiten door Nienke Beets.

Lees meer

Rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal

Hortus botanicus Leiden doet samen met andere musea mee met ‘Musea in Gebaren’, een landelijk initiatief van Fotografiemuseum Foam en Wat Telt! Dit betekent dat we vanaf mei rondleidingen in Nederlandse Gebarentaal (NGT) gaan aanbieden.

Lees meer

Gympie gympie naar Naturalis

Een van de pijnlijkste planten ter wereld is vanaf 21 februari ook in de tentoonstelling GIF! van Naturalis te bewonderen.
Op 21 februari wordt in de tentoonstelling GIF! een extreem pijnlijke plant geplaatst: de gympie gympie (Dendrocnide moroides). De plant, die wordt geleend van de Hortus botanicus Leiden, wordt getoond in de tentoonstelling die draait om het nut en de noodzaak van gif in de natuur.

Lees meer

Gympie gympie onder de microscoop

Even geleden was Rob van Es bij ons op bezoek. Samen met kaschef Rogier verzamelde hij materiaal van onze pijnlijkste plant, de Gympie gympie. Materiaal, waarvoor? Dat zit zo. Rob is voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Microscopie en beeldend kunstenaar. Plantaardig materiaal legt hij onder zijn microscoop en tovert dit vervolgens om tot prachtige preparaten, die honderden keren vergroot haast abstracte kunstwerken lijken.

Lees meer

Duurzame gerechten voor Hortus botanicus Leiden

Leerlingen van het 2e leerjaar Technasium van Da Vinci College Kagerstraat hebben in opdracht van Van der Linde Catering en de Hortus botanicus Leiden gewerkt aan het bedenken van een duurzaam gerecht om te serveren in het Hortus Grand Café.

Lees meer

175000ste bezoeker

Nog nooit bezochten in een jaar tijd zoveel mensen de Hortus als dit jaar. Het was gisterenmiddag dan ook even spannend.... Wie zou de 175.000ste bezoeker worden?

Lees meer

Verwonderpaspoort wint Museumeducatie Prijs 2017

Het Leidse project Verwonderpaspoort is de trotse winnaar van de Museumeducatie Prijs 2017. De Universiteit Leiden is met 4 partners betrokken bij dit project: Hortus botanicus Leiden, Junior Science Lab, Sterrewacht Leiden en Wetenschapsknooppunt Leiden.

Lees meer

Bliksembezoek van hoge Chinese delegatie

Een hoge delegatie uit China bezocht op 6 november de Universiteit Leiden. Het gezelschap van ongeveer 25 Chinezen van de CPPCC – een Chinees adviesorgaan vergelijkbaar met de Eerste Kamer – bezocht de Oude Sterrewacht, de Hortus botanicus en de Asian Library

Lees meer

Feestelijke opening Systeemtuin

Vrijdagmiddag 13 oktober werd de vernieuwde systeemtuin feestelijk geopend. Decaan van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen, Prof. dr. Geert de Snoo plantte een Amerikaanse Pawpaw.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen