Vorige pagina

Nieuwe Verwonder@Singelparkkaart nu verkrijgbaar

De nieuwe Verwonder@Singelpark-plattegrond is nu verkrijgbaar. De plattegrond geeft tips om het hele jaar door leuke dingen te doen in het Singelpark. De kaart helpt je bij het vinden van allerlei plantjes. Ontdek en verwonder! Vraag ernaar bij de Hortus en je krijgt er eentje mee (zolang de voorraad strekt).

De plattegrond is een uitgave van Hortus botanicus Leiden in samenwerking met Naar buiten - Leiden, het Verwonderpaspoort en het Singelpark; met dank aan Vrienden van de Leidse Hortus.

Lees meer

Wintersluiting

Van maandag 23 december tot en met woensdag 1 januari is de Hortus botanicus Leiden gesloten. Vanaf donderdag 2 januari 10.00 uur bent u weer van harte welkom in onze tuinen en kassen.

Lees meer

Tulp vernoemd naar Gerda van Uffelen

Op maandag 9 december ging Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen officieel met pensioen. Dit vierden we met een feestelijke lunch in het Grand Café. Gerda is maar liefst 26 jaar werkzaam geweest bij de Hortus! Als afscheidscadeau is er een tulp naar haar vernoemd: Tulipa ‘Gerda’, een prachtige rozerode gefranjerde tulp.


Lees meer

Vice directeur Militair Medisch Museum St. Petersburg bezoekt Hortus

De Hortus speelt al vele decennia een belangrijke rol in de ontwikkeling van de botanie, maar ook in de geneeskunde. Toen de Hortus in 1590 werd opgericht, was zijn functie voornamelijk om onderzoek naar medicinale planten te faciliteren. Gedurende de eeuwen kwamen veel belangrijke geneeskundigen en vorsten langs bij de prestigieuze Leidse universiteit. Zo ook Peter de Grote, die van 1682 tot 1725 de tsaar van Rusland was.

Lees meer

180.000 bezoekers voor Hortus botanicus Leiden

Iets na tienen op 26 november 2019 ontvingen we de 180 duizendste bezoeker van 2019 (!): mevrouw Bourgondy uit Frankrijk, samen met haar kleinzoon Theo. Elke keer als zij in Nederland is om op haar kleinzoon te passen, brengt ze een bezoek aan de Hortus. Haar kleinzoon wilde na de overhandiging van het boeket bloemen door directeur Paul Keßler maar één ding: naar de vissen! 

Lees meer

Hortus botanicus Leiden opent vernieuwde Wintertuin met presentatie Overlevers

De vernieuwde Wintertuin van de Hortus botanicus Leiden wordt vrijdag 27 september officieel geopend. Het café en de entree kregen een metamorfose, de bestaande Wintertuin werd gerenoveerd en opnieuw ingedeeld; een nieuwe loopbrug werd aan de route toegevoegd met een presentatie rondom de oerplantencollectie. Nieuw is ook het balkon aan de buitenzijde van de kas van waar de bezoeker zicht heeft op de monumentale oranjerie, het tropische kassencomplex en oeroude bomen. De presentatie Overlevers is het startpunt van het bezoek aan de Hortus.

Lees meer

Hortus ontvangt bijzondere erfenis van 5 miljoen euro

De Hortus botanicus Leiden heeft een erfenis ontvangen van 5 miljoen euro. Het is een gift uit de nalatenschap van Carla van Steijn, die tijdens haar leven een trouwe bezoeker van de Hortus was. De gift zal volgens haar wens worden besteed aan nieuwe activiteiten en om de toegankelijkheid voor minder validen te optimaliseren.

Lees meer

Shanghai Botanical Garden brengt bezoek aan Leidse Hortus

Op donderdag 23 mei 2019 ontvingen Paul Keßler, Gerda van Uffelen en Mei Wang een zestal mensen uit Shanghai. Het gezelschap vertegenwoordigde de gemeente Shanghai en de botanische tuin van Shanghai. Onder hen bevonden zich de directeur van Shanghai Botanical Garden, een TCM-deskundige en bestuurders van de tuin en van de gemeente. Doel van het bezoek was het verkennen van een samenwerking en het uitwisselen van kennis.

Lees meer

Alruin (Mandragora officinarum) bestoven

Maandag 11 maart hebben Hoofd Kassen Rogier en Hoofd Collectiebeheer Gerda een nog nauwelijks te verkrijgen plant bestoven: alruin (Mandragora officinarum). We kregen een bloeiende alruin van botanische Tuin De Kruidhof in Friesland en niet bloeiende plantjes uit de Hortus Alkmaar. Hortus botanicus Leiden heeft wel Alruin in haar collectie, maar niet bloeiend en moeilijk verplaatsbaar. De planten krijgen een mooi plekje in de Clusiustuin.

Lees meer

Tulipa ‘Doctor Boerhaave’

Ter gelegenheid van de 350ste geboortedag van Herman Boerhaave hebben de decaan van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de directeur van de Hortus botanicus van de Universiteit Leiden het initiatief genomen om een tulp te vernoemen naar de beroemde hoogleraar Herman Boerhaave.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen