Vorige pagina

Op deze pagina leest u meer informatie over de veelbesproken Amorphophallus decus-silvae. De bloeiperiode, die gepaard ging met een vieze geur, is afgelopen. De plant heeft uiteindelijk ongeveer twee dagen gebloeid. Afgelopen zondag is het stuifmeel, dat de mannelijke bloempjes hebben geproduceerd, verzameld en veiliggesteld. Op dit moment is de uitgebloeide bloem nog te zien in de Tropische Kas van de Hortus. Na verloop van tijd sterft de bloem af en gaat deze in winterrust.

De week van 18 oktober 2021 stond bij de Hortus in het teken van de Amorphophallus decus-silvae, een van de reuzensoorten van het geslacht. Hij stond op het punt om te gaan bloeien. Op vrijdag 22 oktober was het zover. De kassen vulden zich naast met een vieze geur, die deed denken aan een vismarkt, ook met bezoekers die dit historische moment mee wilden maken. In 1997 bloeide er voor het laatst een Amorphophallus decus-silvae in de Hortus.

Naast de Amorphophallus decus-silvae zijn er nog meer bijzondere bloeiers in de Hortus te zien, zoals waterlelies, bolgewassen, Chinese en Japanse planten, oeroude Hortusbomen en nog veel meer.  

Bestel je online ticket hier


A. decus-silvae na verzamelen stuifmeel                                A. decus-silvae uitgebloeid op 25 oktober 2021

Algemene informatie

A. decus-silvae is nauw verwant aan andere reuzenpenisplanten zoals A. gigas en A. titanum, maar veel zeldzamer. Decus-silvae betekent 'glorie van het woud'. De plant bloeit alleen in een omgeving waar het zeer warm en redelijk vochtig is. De bloei kent een vrouwelijke fase en een mannelijke fase. Eenmaal in bloei heeft de plant een lange stengel met daarop een fallusachtig deel van ongeveer een halve meter.

Tijdens de vrouwelijk bloeiwijze warmt de bloeikolf (het witte, fallusvormige gedeelte van de bloeiwijze) op en verspreidt een penetrante geur die geassocieerd wordt met rottend vlees. Vliegen en andere bestuivers vinden deze geur lekker en komen massaal op de plant af. Hierna volgt de mannelijke bloeiwijze die zich onderaan de bloeikolf bevindt.

De plant bloeit met grote intervallen van soms wel 10 jaar en dan slechts enkele dagen. Doordat de plant zelf ook zeldzaam is en maar weinig botanische tuinen de Amorphophallus decus-silvae in hun collectie hebben, is het waarnemen van een bloeiende plant zeer bijzonder. In jaren dat de plant niet tot bloei komt, verzamelt deze energie door alleen blad te maken en voedsel op te slaan in een knol. Na de bloei begint de cyclus van bladgroei weer opnieuw.

Vanwege de zeldzaamheid van deze soort zijn wij extra trots dat het de Hortus botanicus Leiden nu voor de tweede keer gelukt is om deze soort te laten bloeien. Dit gebeurde 24 jaar geleden en voor zover wij kunnen achterhalen is het pas de derde keer in de Europese geschiedenis dat dit gelukt is.

Wij bedanken met name Rudmer Postma, onze vrijwilliger gespecialiseerd in dit type planten.

 

Bij ons leer je de wereld kennen