Vorige pagina

U kunt er niet omheen bij uw volgende bezoek aan Hortus botanicus Leiden: een viertal imposante Agave americana achter de Clusiustuin met een bloemstengel van wel een paar meter hoog. En ze staan allemaal in bloei. Dat is bijzonder want Agave worden al zo’n 60 tot 70 jaar in de Hortus gekweekt en hebben al die tijd nog nooit gebloeid. Maar, dit jaar doen ze dat alle vier dus tegelijk. En dat terwijl in Nederland eigenlijk helemaal geen goed klimaat heerst voor de Agave, maar met deze aanhoudende hitte hebben ze het reuze naar hun zin.

Op het nippertje
Hoe het precies kan dat de Agave alle vier zo spontaan zijn gaan bloeien, blijft een raadsel. ‘We wilden ze eigenlijk weg doen om de kuipplantencollectie een beetje op te ruimen voor de verbouwing en de herinrichting van de voortuin. Het is net alsof ze dat hebben gehoord’, aldus Hoofd kassen Rogier van Vugt. Omdat het viertal pas heel laat, in december vorig jaar, voor de overwintering naar binnen is gegaan en wellicht ‘‘geschrokken’’ is van de kille temperatuur, zou het kunnen dat ze bij het opnieuw buiten plaatsen opeens zijn gaan bloeien.

Agave americana of Honderdjarige aloë
De Agave americana is een succulent en komt oorspronkelijk uit droge gebieden in Mexico en Midden-Amerika. ‘De soort draagt ook wel de naam Honderdjarige aloë, maar dat terwijl het helemaal geen Aloë is’, vertelt oud-hortulana Carla Teune.  Om de verwarring compleet te maken wordt de plant ook geen honderd jaar, zoals de naam doet vermoeden.  Dit jaartal is er in het verleden aan toegevoegd omdat werd gedacht dat de Agave pas na 100 jaar bloeit. Het kan inderdaad lang duren totdat de plant volledig volgroeid is en gaat bloeien, maar dit kan ook al na 40, 60 of 80 jaar gebeuren. Als hij bloeit, is dat een imponerend en prachtig gezicht. De bloemstengel kan namelijk wel 10 meter hoog worden en er vormen zich honderd tot soms wel duizenden rechtopstaande geurige bloemen aan de zijtakken. De bloemen bevatten enorm veel nectar. ‘En daar hebben de bijen profijt van want voor hen is het niet makkelijk om met deze droogte aan nectar te komen’, vertelt Rogier. Na de bloei gaan de hoofdscheuten dood maar aan de basis staan vaak kleine uitlopers die opgepot kunnen worden en straks nieuwe planten worden. Een leuk feitje: naast dat de Agave americana een overduidelijke sierwaarde heeft, wordt de plant in Mexico ook voor een ander doeleinde gebruikt, namelijk de productie van de alcoholische drank mescal.

Bij ons leer je de wereld kennen