Vorige pagina

Vanaf zaterdag 23 april 2022 gaat de Hortus botanicus Leiden van start met de nieuwe programmering rondom het Europese wetenschapsjaar Leiden European City of Science; kortweg Leiden2022. Als allereerste Europese stad organiseert Leiden een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol kennis, kunst en kunde, bedoeld voor iedereen met een nieuwsgierige geest. De Hortus, de enige botanische tuin van de stad en dé plek waar onderwijs en onderzoek naar planten gefaciliteerd wordt, speelt daar natuurlijk ook een rol in. Onder de titel 'Planten onder de loep' bieden we verdiepende activiteiten voor jong en oud.

23 april: Wetenschapsdag
Elke dag van het jaar heeft een ander thema gekregen. Op 23 april is het thema ‘Aarde’ en is de Hortus de partner van de dag. We organiseren een wetenschapsfestival met eventuele coronabeperkingen in ons achterhoofd. Romke van de Kaa, schrijver van het boek De onderwereld van de tuin, en Vincent Merckx van Naturalis Biodiversity Center, trappen af. In de tuin staan kramen waar bezoekers kunnen proeven, luisteren en proberen; er is een speurtocht en pop-up wetenschappers geven tien-minuten colleges op verschillende plekken in de tuin.

QR-code wetenschapsdag Aarde

Planten onder de loep: het programma

De Wetenschapsdag op 23 april is ook de officiële aftrap van ons jaarthema 'Planten onder de loep'. Het jaarthema bestaat uit:

• Wandelkaarten: De Hortus lanceert verschillende nieuwe wandelkaarten, plattegrondjes voorzien van thema-informatie. Kies uw onderwerp, bijvoorbeeld Kroonjuwelen van het voorjaar, vleesetende planten, planten in de wereldgodsdiensten of de kinderplattegrond, en loop in uw eigen tempo rond. Ter plekke genieten en thuis meer lezen, of direct in de tuin meer informatie opzoeken: doe wat u en uw gezelschap uitkomt.

• Wardse kisten: Tot medio oktober 2022 staat het kunstwerk Wardian Cage van Thomas Swinkels in de tuin. Het is geïnspireerd op de Wardse kist, een soort draagbare kas die het mogelijk maakte levende planten over grote afstanden te vervoeren. Heel bijzonder: van de vijftien originele Wardse kisten die er wereldwijd nog zijn, bezit de Hortus er twee. Voor kinderen, de onderzoekers van de toekomst, is er een bijzondere speurtocht uitgezet langs elf Wardse kistjes, gevuld met proefjes en opdrachten. Geschikt voor gezinsgroepen, scholen en buitenschoolse opvang-groepen.

'Wardian cage' van Thomas Swinkels in de tuin

• Maandthema’s: De Hortus heeft in samenwerking met studenten van de Universiteit Leiden gekeken naar de rol die planten spelen in de wetenschap. Daar kwamen elf onderwerpen uit: licht, geschiedenis, duurzaamheid, ethiek, biomimicry, psyche, stadsklimaat, medicijnen, voedselzekerheid, netwerken en het belang van botanische tuinen. Via onderstaande knop kunt u meer lezen over deze onderwerpen. Gedurende het wetenschapsjaar worden de pagina’s verder uitgebreid met foto’s, informatie, interviews en video’s.

Vanaf februari 2022 legt de Hortus elke maand, waar mogelijk, nadruk op deze onderwerpen in de programmering en activiteiten. Het gaat in 2022 dus niet om een tentoonstelling, maar om accenten in de programmering. Bovendien zult u vanaf 23 april regelmatig nieuwe toepasselijke ‘fun facts’ in de tuin aantreffen: korte, nieuwsgierig makende feitjes die u via een QR-code leiden naar meer informatie.

• Wetenschapsprojecten: De Hortus is een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek. In 2022 loopt het stoepplantjesproject nog door, zijn we betrokken bij het Tulpenmanie-project en vinden er allerlei onderzoeken plaats - naar plantenfamilies, bijenziekten en meer.

• Botanische fotografie: vanaf 23 april tot en met 9 oktober 2022 zijn foto's van bioloog, fotograaf en botanisch illustrator Wim de Winter in de tuin te zien. De foto's zijn onderdeel van de publicatie 'Nova Flora Neerlandica', waarvoor De Winter een speciale techniek ontwikkelde om inheemse planten, zoals varens, zo te fotograferen dat ze lijken op botanische aquarellen.

Adiantum pedatum, gefotografeerd door Wim de Winter.

• Woensdagavonden: Naast de reguliere Hortusprogrammering en de Wetenschapsdag op 23 april zijn de woensdagavonden in juni, juli en augustus de momenten dat er extra aandacht is voor de wetenschap. Naast genieten en ontspannen, staat leren door zelf doen centraal.

 

Bij ons leer je de wereld kennen