Vorige pagina

De Global Strategy for Plant Conservation, een wereldwijde inspanning van botanische tuinen en organisaties voor plantenbescherming, boekt een goede vooruitgang in de bescherming van de diversiteit van planten over de hele wereld, zo staat in een nieuw rapport. De Hortus botanicus Leiden is een van de partners van het project.

De Global Strategy for Plant Conservation heeft meerdere doelen: het verlies aan plantdiversiteit een halt toe te roepen, bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling en het promoten van het delen van de voordelen die het gebruik van genetische bronnen opleveren.

Een persbericht van het Secretariaat van het Verdrag inzake Biologische Diversiteit noemt twee successen: World Flora Online en de Global Tree Assessment. World Flora Online is een openbare database van alle bekende planten, met meer dan 350.000 planten en mossen. Deze database biedt een uitgebreide basis aan kennis over planten van over de hele wereld. De Global Tree Assessment heeft als doel om tegen het einde van 2020 een volledige lijst van de beschermingsstatus van alle bekende plantensoorten te voltooien. Deze lijst is van fundamenteel belang om nationale maatregelen te kunnen prioriteren. Het doel van deze evaluatie is ervoor te zorgen dat geen enkele boomsoort uitsterft, ondanks het feit dat momenteel één op de vijf boomsoorten wereldwijd met uitsterven wordt bedreigd.

Hortus prefect Paul Keßler: ‘Ik ben trots dat ons groenteam zich zo inzet om vele plantensoorten te vermeerderen en te cultiveren en zo ervoor te zorgen dat de biodiversiteit behouden blijft.’

Lees het uitgebreide artikel hier.

Foto: © Bryce Benda

Bij ons leer je de wereld kennen