Vorige pagina

2017 staat in het teken van botanische tuinen in Nederland. De 24 tuinen slaan de handen ineen, en bundelen hun krachten met een gezamelijke publieksprogrammering en een campagne ter bewustwording voor het belang van biodiversiteit in de plantenwereld.

Jaar van de botanische tuinen 2017

2017 staat in het teken van de botanische tuinen. 24 botanische tuinen bundelen hun krachten en werpen zich op als botanic guardians : hoeders en poortwachters van de biodiversiteit . In dit themajaar zijn er twee tentoonstellingen en een symposium en lanceren zij een vernieuwde website en een nieuwe app: de Hortus Chat . 

Hortus Botanic Guardians

Dit is het nieuwe merk waarmee de tuinen zich sterk maken voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De botanische tuinen kweken, onderhouden en beschermen deze soorten en tonen de rijkdom aan planten aan de bezoekers van de tuinen. 

2017 Jaar van de botanische tuinen

Op de website www.botanischetuinen.nl zijn de gegevens van veel planten uit alle 24 tuinen nu zichtbaar compleet met verhaal en beeld. Tijdens de tentoonstelling De kroonjuwelen uit de botanische tuinen, die start op 22 april 2017 worden de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten in de spotlight gezet. Met de nieuwe app kunnen bezoekers zelfs praten met deze planten en zo het bijzondere verhaal van die plant ervaren met al hun zintuigen. 

In het najaar kunnen bezoekers van de tuinen genieten van ‘De tuin als lab’. Hierbij zal de nadruk liggen op de communicatie van planten zelf. Communicatie die mensen nauwelijks waar kunnen nemen, omdat deze te subtiel is. Met proefjes, experimenten en hulpmiddelen laten de tuinen zien hoe planten bewegen, communiceren of in slaap vallen. 

Symposium en zadenbank

Op zaterdag 25 november 2017 vindt in Nijmegen het Zadensymposium plaats.  Verhalen, theater en lezingen over het belang van genetische biodiversiteit staan deze dag centraal. Dit symposium vormt ook de  aftrap voor de ‘Nationale zadenbank voor wilde inheemse planten’. 

Bij ons leer je de wereld kennen