Vorige pagina

Cacao als betaalmiddel in Maya-tijden
De maya’s gebruikten cacao als betaalmiddel. Cacaobonen werden met name gebruikt om arbeidskrachten te betalen.  Op een gegeven moment werden gefermenteerde en gedroogde bonen meer als munten gebruikt.

Planten die schapen voortbrengen
In de middeleeuwen dachten Europeanen dat schapen uit planten kwamen, aldus de legende van “the vegetable lamb of tartary”  ookwel de barometz. Ze hadden namelijk toen al katoen uit India, en ze wisten dat het van een plant kwam, maar hoe dit precies zat was onbekend. In de middeleeuwen was er een beroemde reiziger genaamd Sir John Mandeville, die heel veel van dergelijke verhalen heeft verspreid in Engeland. Omdat hij een van de weinige wereldreizigers was, werd hij al snel geloofd. Er circuleerde een verhaal dat de plant peulen zou vormen waar lammetjes uitkomen. De tweede theorie was dat het lammetje op de bovenkant van de stengel vastzit en alles om hem heen eet. Zodra de plant hoog genoeg zou zijn, sterft het schaapje. Rond de tijd van de Renaissance werd het dan toch in twijfel getrokken…  

Ontrafeld
De zandraket is de eerste plant waarvan de gehele genetische code is ontrafeld.
Het is de favoriete plant van elke wetenschapper; de zandraket Arabidopsis thaliana. Deze wordt als modelorganisme gebruikt voor allerlei experimenten, met name genetische experimenten. De generatietijd is kort, de plant is klein en de plant doet aan zelfbestuiving. Het is de eerste plant waarvan de gehele genetische code is gesequenced.  Dit gebeurde in het jaar 2000. Sindsdien is de techniek enorm vooruit gegaan en is het relatief makkelijk en snel om achter de sequentie van een genetische code te komen.

Bij ons leer je de wereld kennen