Vorige pagina

Sandra Irmisch, onderzoeker bij het Institute of Biology Leiden (IBL), is benieuwd naar de werkzame stoffen die in de knollen van leden van de lissenfamilie (Iridaceae) verstopt zitten. Zo zit er in de knollen van de Crocosmia de verbinding montbretine A (MbA), wat gebruikt wordt in de behandeling van diabetes type 2. Afgelopen maand heeft Sandra samples genomen van andere leden van de lissenfamilie binnen onze collectie, om te kijken of het antidiabetische MbA ook in andere andere soorten voorkomt.

Het verkennen van ondergrondse schatten van planten voor nieuwe therapieën

Tekst: Sandra Irmisch

 

Planten zijn onmisbaar in ons leven. Zij voorzien ons niet alleen van zuurstof en voedsel, maar produceren ook enkele van onze belangrijkste geneeskrachtige stoffen. Prominente voorbeelden van uit planten gewonnen verbindingen - ook wel natuurlijke producten genoemd - met medische toepassingen zijn het antimalariamiddel artemisinine en het kankerbestrijdende Taxol. Aangezien planten naar schatting meer dan 1 miljoen verschillende natuurlijke producten produceren, blijven zij een rijke bron voor de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen.

Diabetes type 2 is een belangrijk wereldwijd gezondheidsprobleem en de huidige behandelingen hebben vaak bijwerkingen. Een veelbelovende nieuwe en verbeterde behandelingsoptie, een verbinding genaamd montbretine A (MbA), is afkomstig van een sierplant genaamd Crocosmia. De beperkte beschikbaarheid van MbA is echter een uitdaging. Tot dusver is Crocosmia - een plant uit de Iridaceae-familie - de enige bekende bron voor MbA - en bevat slechts kleine hoeveelheden MbA in de bolvormige ondergrondse opslag- en voortplantingsorganen, die knollen worden genoemd. Alle leden van de Iridaceae-familie groeien uit bolachtige structuren, zoals wortelstokken, bollen of knollen. Hoewel de familie belangrijke gekweekte sierplanten bevat, zoals irissen en fresia's, is het onderzoek naar natuurlijke producten binnen deze familie schaars en meestal gericht op bovengrondse plantendelen. De ondergrondse bolorganen van de Iridaceae zijn onvoldoende onderzocht.

De Hortus heeft een grote bollencollectie en samen willen we de diversiteit aan natuurlijke producten onderzoeken die gevonden worden in bolachtige organen van Iridaceae familieleden. We zijn vooral geïnteresseerd of het antidiabetische MbA wordt gevonden in andere leden van de Iridaceae familie, wat nieuwe bronnen voor het verkrijgen van deze verbindingen voor medisch gebruik zou kunnen opleveren. Bovendien willen we de plantendiversiteit die de natuur biedt, gebruiken om nieuwe natuurlijke producten te ontdekken en uiteindelijk hun potentieel als verbeterde T2D en andere therapeutische middelen te onderzoeken.

Bij ons leer je de wereld kennen