Vorige pagina

De Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) is de grootste waterlelie ter wereld. Het is een fabeltje dat deze plant slechts één keer per jaar bloeit, in een mooie zomer bloeit hij vrijwel wekelijks. Bijzonder is wel dat de bloem pas aan het eind van de middag opengaat, en slechts twee nachten bloeit: de eerste nacht wit met een heerlijke ananasgeur, de tweede nacht roze en geurloos. Dit om in de natuur eerst de kevertjes die de bloem moeten bestuiven te lokken, en ze daarna zover te krijgen dat ze met wat stuifmeel naar een andere bloem verkassen. De Reuzenwaterlelie in de Hortus wordt elk jaar in januari gezaaid en in februari-maart uitgeplant: een enorme eenjarige dus.

Victoria amazonica
Victoria amazonica

De bladeren van deze plant zijn zo groot dat ze een klein kind gemakkelijk kunnen dragen – maar voor de zekerheid leggen we er bij onze fotoshoots altijd iets onder. Voor een foto met een hele ploeg tuinlieden op zo’n blad moet een hele stellage onder het blad zijn gebouwd!
Deze plant is rond 1850 in het Amazonegebied ontdekt, en was al snel razend populair:  in heel wat tuinen is er een aparte kas met vijver voor aangelegd. Meer dan honderd jaar geleden bloeide hij voor het eerst in de Leidse Hortus. Victoria regia, een vernoeming van koningin Victoria, is wetenschappelijk gezien niet de juiste naam voor deze plant.

Bij ons leer je de wereld kennen