Vorige pagina

Elk jaar rijkt de Nederlandse Vereniging Botanische Tuinen (NVBT) een prijs uit voor het verbinden van groen en kunst: de Joke 't Hart Prijs. Dit jaar is de prijs gewonnen door ARquatic, een totaalervaring van geluid, muziek en Augmented Reality (AR). Live muziek levert de input voor een fantasierijke, associatieve onderwaterwereld, die zich voor uw ogen ontvouwt op uw smartphone.

Stelt u zich eens voor: u bent omringd door het rijke groen van een prachtige tuin, waar live piano en elektronische muziek opklinken. Voor uw ogen ziet u hoe een wondere digitale plantenwereld zich uit uw smartphone losmaakt en zich elegant wuivend mengt met de vegetatie rondom u. Dat is wat ARquatic u laat beleven. Het initiatief is deel van Veinbergs en Noriega’s CodeKlavier project, waarbij de pianist kan coderen via zijn instrument. Het gebruikte systeem (L-system) is oorspronkelijk ontwikkeld om het gedrag van plantencellen in de natuur te beschrijven en om de groei en ontwikkeling van planten te modelleren. De digitale structuren die op de klanken van de muziek verschijnen zijn daardoor zeer herkenbaar als plantengroei. Zo ontstaat een interdisciplinair kunstwerk waar het publiek met alle zintuigen van kan genieten. Dat muziek en digitale structuren in een geurige groene omgeving rondwervelen, maakt de beleving compleet. Een geweldige ervaring en een innovatieve manier om kunst en natuur te combineren.

Over de Joke 't Hart prijs

De Joke ’t Hart Prijs, voor het verbinden van groen en kunst, wordt aangevraagd door een botanische tuin. In 2019 ging de prijs naar Nienke Beets van de Leidse Hortus; in 2020/21 naar kunstenaarsduo Hart van Veen voor het werk Draaiing. De editie 2022 werd gewonnen door ARquatic, op aanvraag van Pinetum Blijdenstein.

Een kunstwerk (beeld, voorstelling of andere kunstvorm) moet om in aanmerking te komen voor de prijs iets zeggen over de verbinding van natuur en kunst, het moet in een botanische tuin (NVBT-lid) te zien/horen/bewonderen zijn, het verbeeldt/verklinkt de (on)zichtbare wereld van planten, het heeft educatieve waarde (oftewel het draagt het bij aan de vergroting van de kennis over planten bij de bezoekers aan de tuinen) en is verrassend en speels.

Informatie

• Artiesten: Anne Veinberg (piano uitvoering en CodeKlavier), Felipe Ignacio Noriega (live coding muziekuitvoering en CodeKlavier), Patrick Borgeat (ARquatic App developer - inclusief beelden)

• ARquatic is op 17 september te zien in de Hortus botanicus Leiden tijdens de Nacht van Ontdekkingen.

• Trailer van ARquatic:

Meer informatie over ARquatic.

• De Joke 't Hart Prijs wordt georganiseerd door de Vereniging van Botanische Tuinen Nederland (NVBT), zie botanischetuinen.nl.

Bij ons leer je de wereld kennen